Słodkie mleczne produkty, na przykład sztucznie dosładzane jogurty
Konserwanty i inne dodatki mogą negatywnie wpływać na organizm, dlatego ważne jest, aby preferować produkty naturalne.
Jogurty słodkie są przeciwwskazane dla osób cierpiących na cukrzycę i inne nieprawidłowości pochodzenia glikemicznego. W takim przypadku musisz wybrać produkty naturalne bez cukru.
Wieprzowina i wołowina
Smażone mięso wieprzowe ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu i zostało naukowo udowodnione, że powoduje wysokie ciśnienie krwi i otyłość. Gotowane mięso jest pod tym względem o wiele bardziej nieszkodliwe. Ponadto istnieje ogromne ryzyko zarażenia pasożytami lub wirusem przez mięso wieprzowe.
Innym powodem, dla którego udowodniono, że wieprzowina jest szkodliwa dla organizmu ludzkiego, jest zawartość w niej histaminy, która wywołuje początek procesów zapalnych.
Nadużywana wołowina (zwłaszcza tłusta i smażona) zamiast korzyści zdrowotnych przyniesie również szkody – niestrawność, zmiany poziomu hormonów, zaburzenia pracy nerek i serca, występowanie osteochondrozy, zapalenia stawów, dny moczanowej, podwyższony poziom cholesterolu, zablokowanie naczynia krwionośne przez skrzepy krwi.
Słodkie przekąski
Od dawna wiadomo, że wszystko jest dobre tylko z umiarem. Jeśli raz w tygodniu zjesz kawałek ciasta, nie wydarzy się nic krytycznego. Jednak nadmierne spożycie słodyczy niesie za sobą poważne konsekwencje:
1. Próchnica. Słodycze, ciastka i słodkie napoje powodują powstawanie próchnicy i innych patologii jamy ustnej, które nie mają najlepszego wpływu na stan zębów.
2. Otyłość. Główną szkodą słodyczy dla ciała jest to, że przy nadmiernym używaniu ludzie zaczynają przybierać na wadze, tracą szczupłość i stopniowo przybierają tak nieprzyjemną chorobę jak otyłość.
3. Zła kondycja skóry twarzy. Kolejny nieprzyjemny moment dla lubiących słodycze. Pod wpływem cukru mikroflora jelitowa zostaje zaburzona, co prowadzi do wysypki na twarzy i pojawienia się zaskórników. Ponadto wykazano, że słodycze przyspieszają proces starzenia i sprzyjają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek.
Słone przekąski
Nadmierne spożycie soli może być szkodliwe dla ludzi.
W środowisku naturalnym pierwiastki chemiczne sód i chlor znajdują się w różnych produktach spożywczych: jajach, zbożach, mięsie, warzywach.
Szkoda powodowana przez słone potrawy jest w pełni udowodniona.Tymczasem organizm bardzo „kocha” sól i z biegiem czasu człowiek staje się uzależniony od słonych pokarmów. Chce spróbować jednego, drugiego, trzeciego dania słonego, w wyniku czego osteoporoza postępuje. Aby pozbyć się zamiłowania do soli, konieczne jest stopniowe zastępowanie jej różnymi ziołami i przyprawami, wprowadzając je do diety.
Napoje i soki bogate w cukier
Każda słodka woda sodowa zawiera szalone ilości cukru, a często zamiast tego dodawane są słodziki, które powodują jeszcze większe szkody dla zdrowia.
Nadużywanie słodkich napojów gazowanych może prowadzić do otyłości, cukrzycy i powiązanych chorób.
Alkohol
Trudno znaleźć większe zło niż alkohol, który tak uparcie naruszałby zdrowie milionów ludzi, tak ostro niszczył wszystkie ludzkie tkanki i narządy (zwłaszcza korę mózgową), umysł i osobowość człowieka, doprowadzając go w końcu do wczesna śmierć. Alkohol jest przyczyną wielu chorób.