Co powinieneś spożywać więcej, aby uzyskać bardziej zbilansowaną dietę?

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste są bardzo korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć ciśnienie krwi i poprawić skład krwi. Osoby z chorobami serca muszą regularnie jeść produkty pełnoziarniste. Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza prawdopodobieństwo cukrzycy.
Również mają korzystny wpływ na układ nerwowy, a śniadanie z produktów pełnoziarnistych energetyzuje organizm na cały dzień, a to z kolei jest kluczem do dobrego samopoczucia i dobrego samopoczucia.

Warzywa, w tym rośliny strączkowe

Świeże warzywa są źródłem wielu witamin, zwłaszcza A i C. Jedząc codziennie pół kilo różnych warzyw, dostaniesz wszystko, czego potrzebujesz, i nigdy nie będziesz musiał biegać do apteki po sztuczne suplementy.

Warzywa są bogate w minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – potas, wapń, magnez, fosfor i inne. Co więcej, podczas gotowania nie ulegają zniszczeniu. Dla maksymalnej ochrony warzywa najlepiej gotować na parze i, jeśli to możliwe, jeść na surowo.

Owoce i jagody

Wszyscy zwolennicy prawidłowego odżywiania wiedzą, jak przydatne są owoce. Są bogate w błonnik i mają niską lub nawet ujemną kaloryczność. Pomagają zredukować wagę, oczyścić jelita z toksyn i skorygować poziom cholesterolu.

Jagody, jak mówią lekarze, są bardzo przydatne. Są bogate w witaminy i pierwiastki śladowe takie jak witamina C, magnez, kwas foliowy, mocny i miedź, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, wspomagają układ odpornościowy oraz spowalniają procesy starzenia.

Ryba

Ryby to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych, które lekarze zalecają włączyć do diety.
Ryby zawierają wiele pierwiastków mineralnych niezbędnych dla organizmu człowieka, wśród których dominują fosfor, wapń, potas, sód, magnez, siarka. A także żelazo, miedź, mangan, kobalt, cynk, molibden, jod, brom, fluor i inne pierwiastki ważne dla organizmu człowieka.
Ryby są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zdolność poprawy wzroku i ogólnego stanu zdrowia oczu.

Orzechy i nasiona

Orzechy są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Zawierają błonnik, witaminy i minerały. Zaletą orzechów jest to, że mogą być satysfakcjonującą przekąską lub świetnym dodatkiem do posiłków.

Nasiona można stosować jako dodatek do wypieków, deserów, sałatek, zup. Dietetycy uważają je za przydatną i zdrową żywność, ponieważ są bogatym źródłem tłuszczów roślinnych i witamin, ale nie należy zapominać o wysokiej kaloryczności większości nasion. Może to być jednak duży plus, jeśli musisz zregenerować siły i naładować się.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *