Awokado
1. Księga Rekordów Guinnessa w 1998 roku oficjalnie uznała awokado za najzdrowszy owoc na świecie.
2. Drzewa, na których rośnie awokado, mogą osiągnąć 20 metrów wysokości.
3. Chociaż awokado rosną na drzewach, nie osiągają pełnej dojrzałości, dopóki nie zostaną zerwane z gałęzi. W oczekiwaniu na ten dzień awokado może wisieć na gałęzi nawet przez 18 miesięcy i nic mu się nie stanie.
4. Na świecie istnieje 400 odmian awokado i wszystkie różnią się kolorem, rozmiarem i wagą.
5. Awokado to doskonały przysmak dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ zawiera mniej niż półtora procent cukrów, ale zawiera dużo witamin i minerałów, które są korzystne dla zdrowia i wzmacniają układ odpornościowy.
6. Awokado jest bogate w białko roślinne. Dlatego jedzą go wegetarianie. Awokado to świetna alternatywa dla mięsa i ryb.
7. To naprawdę niesamowite: okazuje się, że awokado wcale nie jest warzywem, ale owocem, ponieważ rośnie na drzewie, a owoce drzew są owocami.
8. Awokado należy do rodziny laurowych, czyli jest bezpośrednim krewnym liścia laurowego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Miód
1. Został wydobyty 15 tysięcy lat temu, w epoce kamienia. Wtedy był już tylko przysmakiem, a o jego właściwościach leczniczych dowiedział się znacznie później.
2. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, wzmacnia pamięć, poprawia inteligencję, wspomaga procesy myślowe – do tego warto zjeść na noc łyżeczkę miodu.
3. Nazwa „miód” ma żydowskie pochodzenie.
4. Jest ich ponad 3000, ponieważ pszczoły mogą zbierać miód ze wszystkich roślin miododajnych.
5. Miód nie może być podgrzewany. Przy silnym ogrzewaniu wszystkie składniki odżywcze ulegają zniszczeniu, więc jeśli włożysz miód do zbyt gorącej herbaty lub wrzącej wody, będzie słodki, ale bezużyteczny.
6. Miód jest szeroko stosowany w kosmetologii i znajduje się w wielu różnych kremach.
7. Pod wieloma warunkami miód może być przechowywany przez wieki, a nawet tysiąclecia.
8. Ten produkt ma wyraźne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo pomaga przy różnych dolegliwościach żołądkowych.
Marchewka
1. Pierwsza marchewka, którą odkrył starożytny człowiek, miała kolor fioletowy. Zaczęli ją uprawiać z powodu pachnących nasion i zieleni, ponieważ nie można było jeść samej rośliny okopowej z powodu jej silnej goryczy.
2. Czerwone, żółte i białe odmiany marchwi nie pojawiły się od razu. I stał się pomarańczowy dopiero w XVII wieku.
3. Najdłuższa marchew na świecie była uprawiona przez brytyjskiego rolnika Joe Athertona. Jej długość osiągnęła 5,84 m, czyli jest dłuższa niż długość samochodu klasy średniej.
4. W Portugalii doskonały dżem jest wytwarzany z marchwi i eksportowany do Europy.
5. Marchew to niezastąpione warzywo również dla kobiet. Dzięki dużej zawartości witaminy urody – witaminy A – wzmacnia paznokcie, włosy, zęby, sprawia, że skóra jest czysta i gładka.
6. Jeśli często spożywasz marchew i w dużych ilościach, kolor skóry będzie bliższy żółtawopomarańczowemu.
7. Marchewki są zdrowe zarówno surowe, jak i ugotowane. Gotowane marchewki są lepiej przyswajalne przez organizm, ale tracą część witamin.
8. Marchew to niezastąpione warzywo również dla kobiet. Dzięki dużej zawartości witaminy urody – witaminy A – wzmacnia paznokcie, włosy, zęby, sprawia, że skóra jest czysta i gładka.
Mango
1. Głównym producentem mango są Indie, które rocznie zbierają 13,5 mln ton owoców.
2. Od czasów starożytnych drzewo mango w Indiach uważano za święte i ludzie wierzą, że może spełniać życzenia.
3. Liście drzewa mango są trujące i mogą być szkodliwe dla niektórych zwierząt.
4. Skórka niedojrzałego owocu mango zawiera toksyczne substancje, które mogą powodować alergie.
5. Obecnie na świecie istnieje około 300 odmian mango, z których część była uprawiana w Azji 4-5 tysięcy lat temu.
6. Mango jest również znane jako „król owoców”, ponieważ pomaga organizmowi ludzkiemu rozwinąć stabilną odporność na różne wirusy.
7. W niektórych krajach uważa się, że drzewo mango jest w stanie spełnić życzenia.
8. Zielone mango zawiera więcej witaminy C niż dojrzałe mango, a gdy owoce dojrzewają, ilość beta karotenu (witaminy A) wzrasta.
Banany
1. Istnieje około tysiąca rodzajów bananów i nie wszystkie są jadalne.
2. Suszone banany mają około pięć razy więcej kalorii niż świeże.
3. Banany rosną na drzewach w całych kiściach. Jedna taka kiść może zawierać do trzystu bananów i ważyć do 55-60 kilogramów.
4. Z botanicznego punktu widzenia banany to jagody, podobnie jak na przykład arbuzy. To prawda, wszyscy od dawna są przyzwyczajeni do uważania ich za owoce.
5. Pierwszym miejscem na świecie do produkcji bananów są Indie.
6. Banany zawierają więcej witaminy B6 niż inne owoce. Wiadomo, że ta witamina jest odpowiedzialna za dobry nastrój.
7. Banany są używane do produkcji kosmetyków. Mówi się, że sam dom Yves Saint Laurent kupował kilkaset ton bananów rocznie do produkcji maseczek, kremów i balsamów.
8. W Australii uprawia się bardzo niezwykłe banany Goldfinger. Ich smak i konsystencja bardziej przypominają jabłka.